•  +90 539 145 13 12
Geri Dön

Yumurta Donasyonu

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu, dünyanın birçok ülkesinde yaklaşık 40 yıldır uygulanmakta olup, sağlıklı bağışçılardan (donörlerden) alınan yumurta hücreleri ile baba adayından ya da isteğe göre sperm bankasından alınan sperm hücrelerinin birleştirilerek embriyo haline getirilip anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir.

İlk yumurta donasyonu işlemi Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde yapılmış olup, zamanla Güney Amerika, İngiltere, İspanya, İtalya, Çekya, Belçika, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra birçok Afrika ve Asya ülkesinde, hatta Avustralya’da uygulanmaya başlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise 2000’li yılların başında uygulanmaya başlanmış olup, Kuzey Kıbrıs bu başarısı ile diğer dünya ülkelerine ilham olmuştur.

Yumurta Donasyonunda Bağışçı Uygulamaları

1. Bilinen Bağışçı

Bu uygulamada, aile KKTC yasalarının belirlemiş olduğu kriterlere uygun tanıdık birini getirebilir. Yapılması gereken tüm test ve tetkikler üstlenilir. Ancak sosyal açıdan ilerleyen dönemde bazı riskler taşıdığı için pek tavsiye edilmez.

2. Anonim Bağışçı

Tüp bebek merkezi tarafından yasaya ve aileye uygun bir verici belirlenir. Bağışçı ve alıcı bilgileri tamamen gizli tutulduğu için daha güvenli olup en çok tercih edilen yöntemdir.

Yumurta Donasyonu

Yumurta Donasyonunun Tedavi Süreci

Ön hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra tedavi süreci başlar. Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekte olup, ortalama 12-15 gün sürmektedir. Bağışçınız ile eş zamanlı tedaviye başlamak için bağışçınızın sizinle aynı dönemde adet olması sağlanır. Eğer siz adet görmüyorsanız, doktorunuzun uygun gördüğü dönemde tedaviniz başlatılır.

Dilerseniz embriyolarınızı tedaviye başlamadan önce oluşturabiliriz. Böylece Kıbrıs’ta kalış süreniz kısalır, maddi olarak avantaj sağlanır. Ayrıca embriyoların kalitesi önceden değerlendirilerek ilaç tedavisi buna göre belirlenir.

Son derece kolay ve zahmetsiz bir tedavi süreci olacaktır. Ağızdan alacağınız östrojen hormonu (Estrofem) ile rahim içi kalınlaştırılarak embriyoya uygun hale getirilir. Tedavi süresi, ilaç dozları ve detaylar doktorunuz tarafından belirlenecektir. İşlem günü ekibimiz tarafından size bildirilecektir.

Yumurta Donasyonu İşleminin Kıbrıs’taki Tedavi Süreci

1. MODÜL (Fresh/Taze Transfer)

Anne adayının ve kendine uygun olarak hazırlanan bağışçının ön hazırlık süreçleri senkronize bir şekilde tamamlandıktan sonra, tedavi günü belirlenerek Kıbrıs’taki 1 haftalık tedavi süreci organize edilir.

0. Gün

Bağışçınızın yumurta toplama işleminden 1 gün öncesinde Kıbrıs’a gelmeniz uygun olacağından, ulaşım ekibimiz tarafından seyahatiniz planlanır. Kıbrıs Ercan Havaalanı’na indiğinizde özel aracımız ile karşılanarak, tercih ettiğiniz otelinize transferiniz sağlanır. Bugünü dinlenerek geçirebilirsiniz.

Kıbrıs’ta trafiğin sol şeritten aktığını ve araç direksiyonlarının sağ tarafta olduğunu unutmayın. Karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmanız gerekmektedir.

1. Gün

Bağışçınızın yumurtaları günün erken saatlerinde toplanır. Bilgi güvenliği nedeniyle işlemler titizlikle gizlilik çerçevesinde yürütülmektedir ve bağışçınız ile klinik içinde karşılaşmanız mümkün değildir. Baba adayından alınan sperm örneği laboratuvarda embriyologlarımız tarafından yumurtalar ile birleştirilir. Doktor muayeneniz yapılır ve tedavi süreciniz başlatılır. Eğer enjeksiyon tedavisi gerekiyorsa, hemşirelerimiz otelinizde uygulayacaktır.

2. Gün

Laboratuvarda mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurta ve sperm hücrelerinin döllenme durumu kontrol edilir. Kaç embriyo oluştuğu belirlenir ve bu konuda embriyologlarımız tarafından bilgilendirilirsiniz. Gün içinde telefonunuzun açık olması önemlidir.

3. Gün

Embriyolarınızın 2. günüdür. Siz Kıbrıs’ın eşsiz doğasının ve denizinin tadını çıkarırken, uzman embriyologlarımız embriyolarınızın takibini yapmaktadır. Bazı özel durumlarda embriyoların 3. gününde transfer planlanabilir. Eğer böyle bir durum olursa, hemşirelerimiz tarafından transfer saatiniz ve dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgilendirilirsiniz.

4. Gün

Embriyolarınızın 3. günü olup kaliteleri ve sayıları değerlendirilir. Eğer transfer yapılmayacaksa, hastaneye gelmenize gerek kalmaz. Embriyologlarımız tarafından size gerekli bilgiler verilecektir.

5. Gün

Embriyolarınızın 4. günü olup, kliniğe gelmenize gerek yoktur. Hemşirelerimiz, transfer saatiniz ve dikkat etmeniz gereken konular hakkında sizi bilgilendirecektir.

6. Gün

Bugün embriyo transfer gününüzdür. Yüksek başarı oranına ulaşmak ve çoğul gebelik riskini azaltmak için embriyo transferi genellikle 5. gün gerçekleştirilir. Buna "blastokist embriyo transferi" denir.

Transfer öncesinde idrara sıkışık olmanız gerekecektir. Bu nedenle işlemden yaklaşık 1 saat önce 1 litre su içmeniz önerilir. Transfer öncesinde embriyolar hakkında bilgilendirme yapılır. Yaklaşık 10 dakika süren transfer işlemi tamamlandıktan sonra, 30 dakika yatak istirahati önerilir. Sonrasında dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgilendirme yapılır.

Eğer geriye kalan embriyolarınız olursa, dondurma işlemi uygulanabilir. Böylece, başarısız bir durumda daha düşük maliyetle tekrar deneme şansınız olur veya ileride kardeş isteği durumunda birebir aynı genetik yapıya sahip embriyolar kullanılabilir.

7. Gün

İşleminizin başarılı geçtiği umuduyla artık dönüş zamanı gelmiştir. Otelinizden özel aracımızla havaalanına transferiniz sağlanarak, konforlu bir yolculukla evinize dönüş yapabilirsiniz.

Yumurta Donasyonu Tedavisinden Sonraki Süreç

Gebelik testi 12 gün sonra yapılır. Sonuca göre ek testler ve ultrason önerilir. Başarıya ulaşması için ekibimiz sizin yanınızda olacaktır.

2. MODÜL (Freeze/Donmuş Embriyo Transferi)

Bu yöntemde, embriyolar önceden oluşturulur ve uygun zamanda transfer planlanır. Bağışçıdan toplanan yumurtalar, sperm ile birleştirilir ve 5. gün blastokist aşamasında dondurulur. Anne adayının adet döngüsüne göre transfer süreci başlatılır.

Eğer embriyo gelişimi istenilen düzeyde olmazsa, uygun başka bir bağışçı ile işlem tekrarlanır ve aile masraflardan muaf tutulur.

Her iki tedavi yönteminin de avantajları bulunmaktadır. Ailelerin iş yoğunluğu, mali durumu ve beklentileri göz önünde bulundurularak tercih yapılır.

Cyprus Fertility Center ekibi olarak size bol şans diliyoruz.

Yumurta Donasyonu Sık Sorulan Sorular

Yumurta donasyonu kimler için uygundur?

Yumurta donasyonu, yumurtalık rezervi düşük olan, erken menopoza giren, genetik hastalık riski taşıyan veya tüp bebek denemelerinde başarısız olan kadınlar için uygundur.

Yumurta donasyonu süreci ne kadar sürer?

Yumurta donasyonu süreci genellikle 3-6 hafta sürmektedir. Bu süreçte donör hazırlığı, döllenme ve embriyo transferi aşamaları gerçekleştirilir.

Yumurta donasyonu ile bebek kime benzer?

Bebeğin genetik özellikleri, donör ve baba adayından gelir. Donör seçimi sırasında alıcının fiziksel özelliklerine uygun bir donör tercih edildiği için bebek alıcıya da benzerlik gösterebilir.

Yumurta donasyonu ile başarı oranı nedir?

Yumurta donasyonu tedavisinde başarı oranları %72-82 arasında değişmektedir. Bu oran, yumurta kalitesi, alıcının rahim sağlığı ve merkezin uzmanlığı gibi faktörlere bağlıdır.

Tüp Bebek

TEDAVİLERİMİZ

Sorularınız mı var?

Bize Hemen Danışın!

    E-posta
    *
    *

    Clavis Tüp Bebek Merkezine hoşgeldiniz 👋
    her türlü sorularınız için bizimle buradan hızlıca iletişime geçebilirsiniz.