•  +90 539 145 13 12
Geri Dön

Yumurta Dondurma

Yumurta Dondurma Nedir?

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi azalır, bu da gebelik şansını düşürür. Bu nedenle birçok kadın, henüz hazır olmadığı halde çocuk sahibi olmak için hayatını planlamak zorunda kalmıştır.

Dünya genelinde kadınların %1’i erken menopoz riskiyle karşı karşıyadır. Stres, sağlıksız beslenme, sigara gibi faktörler bu süreci hızlandırabilir.

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta dondurma, yumurtalıkların uyarılarak anestezi altında toplanması, sağlıklı yumurtaların seçilip dondurularak saklanması işlemidir. Bu sayede kadınlar üreme potansiyellerini koruyabilir ve istedikleri zamanda çocuk sahibi olma şansını sürdürebilirler.

Kimler İçin Uygundur?

  • Kariyer veya eğitim hedeflerini önceliklendiren kadınlar.
  • Erken menopoz riski taşıyanlar.
  • Kanser gibi sağlık sorunları nedeniyle tedavi görecek kadınlar.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi yumurtalarını saklamak isteyenler.

Yumurta Dondurma Tarihçesi

İlk başarılı yumurta dondurma işlemi, 1986 yılında Avustralya’da gerçekleştirilmiş ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde binlerce canlı doğum bu yöntemle gerçekleşmiştir.

Yumurta Dondurma Avantajları

  • Uzun yıllar boyunca saklanabilir ve istenildiğinde kullanılabilir.
  • Genç yaşta dondurulan yumurtalar, yıllar sonra bile genç hücre özelliklerini korur.
  • Genç yumurta ile yapılan tüp bebek işlemlerinde başarı oranı daha yüksektir.

Yumurta Dondurma Süreci

Yumurta dondurma işlemi, yumurtalıklara zarar vermez ve yumurta sayısını etkilemez. Toplanan yumurtaların dondurulması hücreye ve dolayısıyla doğacak bebeğe zarar vermez.

Bakire olan kadınlarda yumurta toplama işlemi karın bölgesinden ultrason eşliğinde gerçekleştirilirken, bakire olmayanlarda vajinal yoldan yapılır.

En Uygun Zaman

En ideal yumurta dondurma yaşı 20’li yaşlardır. Ancak günümüzde kadınlar genellikle 30’lu yaşlara ulaştığında bu konuda endişelenmeye başlar. Bu da yumurta kalitesi ve sayısına olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle, yumurta dondurmanın önemi konusunda farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır.

Yumurta Dondurma Tedavisi

Tedaviye anne adayının adetinin 2.veya 3.gününde başlanır. Yapılan muayene sonucunda asenkron yumurta gelişimi, kist ..vs gibi durumlar yoksa tercihen Estradiol-Lh-Progesteron gibi hormon testleri de yapılarak tedaviye başlanır. Tedavide anne adayının yaşına, kilosuna ve yumurta rezervine uygun olarak bir tedavi protokolü belirlenir. Bu protokollerden en çok tercih edileni kısa protokol olarak bilinen antagonist protokolüdür. Bu protokolde yumurtalıkları uyaran hormon iğneleri uygun görülen dozda başlanır. Tedavinin süresi kişiden kişiye değişmekte olup yumurta rezervi çok olanlarda (pcos gibi) biraz daha uzun seyredip ortalama 10-14 sürede tamamlanır. Bu sürede 2-3 günde bir vajinal ultrason ile yumurtaların sayısı, büyüklükleri, gelişim hızları ve aynı zamanda rahim için değerlendirmesi yapılır.

Bu tedavide muayenelerin bulunduğunuz ülkede de yapılması mümkün. Varsa kendi doktorunuzun kontrolünde ya da bizim tavsiye edeceğimiz bir doktorun kontrolünde olabilirsiniz.

Yumurtalar yeterli sayı ve büyüklüğe ulaştığında (18-20 mm) çatlatma iğnesi verilerek 34-36.saat sonrasında yumurta toplama işlemi planlanır.

Tedavinin son iğnesi olan ve çatlatma iğnesi olarak bilinen hcg iğnesidir. Yapılma günü ve saati çok önemli olup tedavinin başarısını etkilemektedir. İğnenin saati belirlenirken ülkeler arasındaki saat farkı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yumurtalıklarda 20 nin üzerinde folikül gelişmesi ve E2 (östrojen ) hormonunun 3000 ve üzerinde olması durumunda özel bir çatlatma iğnesi kullanılarak OHSS olarak bilinen komplikasyonun gelişmesi önlenir. OHSS (Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu) yumurtalıklarda aşırı büyüme ve damar dışına sıvı çıkışının olduğu çok ciddi bir komplikasyondur. Bu durumda embriyolar dondurularak ilerleyen aylarda transfer planlanır.

Genellikle Kıbrıs’a yolculuk çatlatma iğnesinin sabahından itibaren yani yumurta toplama işleminden bir gün öncesidir

Yumurta Dondurma Tedavisinin Kıbrıs’taki Tedavi Süreci

  • 0.Gün
    Yumurta toplama işleminden 1 gün öncesinde Kıbrıs’a gelmeniz uygun olacağından ulaşım ekibimiz tarafından yürütülen organizasyonla seyahatiniz planlanır. Ekibimizin kontrolünde başlayan yolcuğunuzun bitiminde Kıbrıs Ercan Havaalanı’na indiğinizde özel aracımız ile karşılanıyor olacaksınız. Girne veya Lefkoşa bölgesinden tercih ettiğiniz otele transferiniz sağlandıktan sonra bugününüzü dinlenerek geçirebilirsiniz. Kıbrıs’taki yolculuğunuz esnasında trafiğin sol şeritten olduğunu ve araçlarda direksiyonun sağ tarafta olduğunu fark edeceksiniz. Bu nedenle karşıdan karşıya geçerken geçiş kuralları da farklı olup dikkatli olmanız gerekmektedir. Ekibimiz işlem öncesinde dikkat etmeniz gereken hususlar konusunda tekrar hatırlatmak için sizi arayacak veya bilgilendirme mesajı yollayacaktır. Özellikle işleminizin gecikmemesi veya iptal olmaması için işlem saatinizden 8 saat öncesi aç ve susuz kalmanız gerektiği en önemli konudur. Genellikle 00.00 dan sonra aç kalınması istenir. (Tıpkı oruç tutar gibi hiç bir şey yememeli ve içmemelisiniz.)
  • 1.Gün
    Size söylediğimiz saatte özel aracımızla otelden kliniğimize ulaşımınız sağlanır. Bilgi güvenliğine verdiğimiz önemden dolayı tüm işlemler büyük bir titizlikle gizlilik çerçevesinde yapılmaktadır. Doktorumuzla yapılan görüşme sonrası duruma göre muayeneniz yapılır. Yapılan ön hazırlık sonrasında (serum takılması, önlük giyilmesi, bilgilendirme ve onam formlarının imzalanması ) anestezi altında 10-15 dk gibi bir sürede yumurta toplama (OPU- oocyte pick up) işleminiz gerçekleşir. İşlemden belli bir süre sonra yumurtalar değerlendirilip sağlıklı olan (M2) yumurtalar dondurulur. İşlem sonrası kliniğimizde bir süre takip edildikten sonra taburcu işlemleriniz gerçekleştirilir. Arzu ederseniz aynı gün dönüş için yolculuk yapabilirsiniz.

Yumurta Dondurma - Sık Sorulan Sorular

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

  • Ailesinde erken menopoz hikayesi olanlar
  • Yaşına rağmen yumurta rezervi düşük olup erken menopoz riski taşıyanlar
  • Kanser nedeniyle kemoterapi veya radyoterapiye başlayacak olanlar
  • Yumurtalıkları herhangi bir sebeple alınacak olup ameliyat öncesi yumurtalarını dondurarak doğurganlığını korumak isteyenler
  • Üreme fonksiyonlarını etkileyecek ameliyat geçirecek olanlar
  • Kariyer planı vs gibi sosyal nedenlerle çocuk sahibi olmayı erteleyenler
  • Trans bireylerde hormon tedavisi öncesi yumurtaları dondurmak isteyenler
  • Tüp bebek tedavisi sırasında baba adayının gelememesi, sperm verememesi veya tese operasyonu olup sperm çıkmaması durumunda kalanlar

Yumurta Dondurma Tedavisinde İstenen Testler

  1. FSH, LH, E2, ve AMH (Adetin 2. veya 3. günü yapılacak)
  2. HBsAg, Anti-HCV, HIV, VDRL
  3. Kan Grubu
  4. Tam Kan Sayımı
  5. Açlık Kan Şekeri (aç karına)
  6. APTT PTT, INR
  7. TSH, T3, T4 (aç karına)
  8. Prolaktin (sabah aç karına)
  9. USG (Vajinal Ultrasonografi )Ultrason yumurtalıklar (overler) değerlendirilir. Yumurta rezervinin bu işlem için uygun olup olmadığına bakılır. Başarı şansının yüksek olması için ortalama 10-15 adet olgun yumurta hedefine ulaşılması istenir. Yumurta rezervinin düşük olduğu durumlarda biriktirme yani havuz yöntemi uygulanır. Havuz yönteminde ise genelde 2-3 kez yumurta toplama işlemi yapılır.Bu yöntem zaman alabildiği gibi biraz maliyetli ve meşakkatli de olabilmektedir.

Tüp Bebek

DONDURMA İŞLEMLERİ

Sorularınız mı var?

Bize Hemen Danışın!

    E-posta
    *
    *

    Clavis Tüp Bebek Merkezine hoşgeldiniz 👋
    her türlü sorularınız için bizimle buradan hızlıca iletişime geçebilirsiniz.